Så var det denne fraværsgrensa som jeg egentlig ikke skulle bry meg om da...!

Altså, jeg blir bare så frustrert! Det har vært mye diskusjoner allerede om fraværsgrensa som ble innført (en stund sida nå). Jeg kommer over mange innlegg der voksne mennesker sier at det er så bra at den ble innført fordi de unge i dag trenger mer grenser for i dag mangler de arbeidsmoral og er slappe og giddalause. Jeg går ikke på videregående nå, men da jeg gjorde det var det den samme regla. Det har nok vært sånn i alle år at de voksne, eldre og gamle sa: " de unge i dag altså er ikke noe tess. Vi hadde det mye hardere og vanskligere da vi var unge!". SERIØST!!??

Det skiller 10 år mellom meg og min lillesøster. Da jeg gikk på vgs var det mye å gjøre og jeg hadde jobb ved siden av skolen. Jeg jobbet hver helg og noen ganger etter skolen i tillegg til å gå fulltid på skole. Kan mange voksne si det? At de jobber 100 % og samtidig studerer eller har enda en jobb ved siden av i tillegg til at de feks har innleveringer/prøver og diverse annet? En god del jobber har så mye å gjøre det vet jeg, men de fleste A4 jobber har ikke dette. Når man er ferdig på jobb så er man ferdig på jobb. Så kan man dra hjem og gjøre dagligdagse oppgaver og være med barna sine om man har barn, lufte hunden om man har hund eller bare ordne med seg selv.

Til alle voksne som sier "detta er bra, forberedes til arbeidslivet osv"..jaha? Hvorfor kan ikke ungdommer operere med 3 dagers egenmelding da som alle andre? Eller 7 dager som det er for kommunalt ansatte nå? Utviklingen de siste 60 åra på teknologi og medisinsk forståelse osv er jo helt enorm! Og alt sammen er fletta inn i studiene nå på vgs. Jeg antar at ingen over 50 har hatt alt det her på skolen (mine besteforeldre har ikke hatt det), 40 og oppover har hatt litt mer (mine foreldre har ikke hatt alt det), 30 åra litt til, 20 åra har det meste (jeg har hatt mye, men absolutt ikke alt), mens tenåringene nå har absolutt alt!

Da min lillesøster startet på vgs, ja til og med bare ungdomsskolen var det stor forskjell fra da jeg gikk der. Og det bare på 10 år - 10! De har mye mer pensum og mer vanskelig pensum. Hun hadde ting i naturfag jeg hadde på høgskolestudiet! Og hva hadde dere som da er eldre enn meg på skolen da mon tro? De av dere som uttaler dere om at det er så lett i dag og at de ikke har arbeidsmoral: Gå å ta dere en bolle! Har dere i det hele tatt satt dere inn i pensum som eksisterer i dag? Har dere satt dere inn i hvor mye jobb som kreves for å få 5 ere og 6 ere i fag? De er på skolen fra 08:15 - 15.15 ( 7 timer). Nå tar jeg utgangspunkt i min lillesøster og hun bruker mye tid på lekser, øve til prøver, innleveringer og fremføringer og sitter ca 3 timer hver dag eller mer. Hun har jobb ved siden av skolen (som hun brukte lang tid på å få fordi det er nesten et krav overalt at de skal være 18 år og helst ha arbeidserfaring - lett ikke sant?). Så hver dag er det skole til 15:15. Så må de hjem for å spise litt før de begynner med skolearbeid. Klokka er nå kanskje 16:15 eller mer avhengig av avstand hjem fra skolen. Så sitter de da i 3 timer fram til klokka er 19:15 på kvelden. Mer mat skal spises og da er det faktisk så sent at det er litt tid igjen til avslapping før det hele skal gjentas dagen etter.

Vi voksne snakker mye om hvor viktig det er å ta seg tid til å dyrke interesser og aktivteter, ha alenetid og tid til å roe ned og slappe av. Vi er ferdige på jobb ca 15 eller 16 eller noen starter på jobb da avhengig av type jobb. Etter dette kan vi ikke da gjøre det vi velger selv? De som har barn, ja dere har valgt å få barn så da er dette naturlig nok det som blir aktiviteten etter jobb. Men de som har barn har også tid til å trene og gjøre slike ting om de vil og prioriterer dette inn i hverdagen sin. Så da er mitt spørsmål: Skal ikke barn og unge ha den samme muligheten som oss? Skal de bare være på skolen for så å dra rett hjem og gjøre lekser og øve på prøver for å gjøre det bra fordi det er det vi voksne mener er best? Hadde vi synes det for oss selv? Rett hjem fra jobb for å begynne på litt mer jobb og ingen mulighet til å være sosiale med andre voksne eller få et avbrekk fra hverdagen med å trene eller få andre inntrykk? Tror ikke det altså. Vi mennesker trenger jo å få gjort andre ting for å utvikle oss. Vi trenger variasjon i hverdagen og ikke minst vi trenger å gjøre ting som også gjør oss glade.

Ingen er like! Er det ingen som forstår at det å være syk med feks forkjølelse oppleves forskjellig fra person til person? Jeg klarer jo å dra på jobb selvom jeg er forkjøla og har litt feber så da må alle andre klare det samme? Er det virkelig slik tankegang vi har i 2017? Og har vi så lite tro på ungdommer i dag at vi skal tro så smålig om dem at de fleste bare juger på seg sykdom? Alle jeg vet om eller kjenner har lyst til å gjøre det bra og vil noe. Det er nok mange som skulker eller som ikke gidder. Men come on! De er 15, 16, 17 og 18 år!! Ikke alle er klare eller modne nok eller rett og slett bare skapt slik at de klarer skole. Noen må utfolde seg på andre måter eller starte i en jobb og ta utdanning senere. Hvorfor skal alt være så A4 svart eller hvitt?

Fraværsgrensa som ble innført er det mange som roper halleluja for! Jeg ser både folk jeg kjenner eller har i familie som synes den er så fantastisk. Da tenker jeg som så: Ja, hadde den vært innført da jeg opprinnelig startet på vgs hadde i hvertfall ikke jeg hatt vitnemål i dag. Tidligere har jeg skrevet et innlegg om da jeg var syk (http://fitnesstonje.blogg.no/1478377261_jeg_levde_med_en_usyn.html) og jeg måtte slutte på skolen. Jeg startet igjen senere, men jeg var fortsatt mye syk. Jeg fikk 5ere og 6ere i de fleste fag, jeg leverte inn alt av innleveringer, prøver, hadde fremføringer og eksamener som jeg skulle, men jeg var ikke alltid til stede på skolen. Jeg hadde, heldigvis for meg, lærere som heller så an meg som person istede for antall dager eller timer jeg var borte. Jeg hadde heller ingen diagnose som gjorde at jeg kunne få sykemelding og gyldig fravær. Det hadde ikke hjulpet meg i dag at sykemelding var gyldig fravær om jeg ikke hadde fått noen sykemelding.

Det jeg vil poengtere er at jeg synes det er så mye A4 meninger og det er liksom alt eller ingenting. Hvorfor må det være sånn at det bare er ungdommen som ikke gidder eller er late? Det er da utrolig mange voksne som er mye syke også! Det er da heller ikke sånn at ungdommer er mer immune mot spysjuka, forkjølelse eller innfluensa ens oss andre bare fordi de er under 20? Det er bare så mye fokus på de som skulker og på de som ikke gidder at de som er så innmari flinke og prøver sitt beste bare blir glemt. Hva med de som er flinke, som prøver, som jobber og gjør så godt de kan (akkurat som oss voksne) - skal de også få stemplet at de ikke eier arbeidsmoral selvom de jobber hardt?

Blir ikke det litt som å si at alle jenter er bedre enn gutter på skolen? Alle mannfolk er sutrete og overdriver når de blir syke? Alle damer er sure når de har menstruasjon?

Nei - skjerpings! Slutt å dra alle over en kam og prøv å sett dere skikkelig inn i hvordan noe faktisk er før dere uttaler dere om en sak. For jeg tviler på at dere har satt dere ned og sett på pensumet til en på vgs i dag. Da mener jeg at dere har sett gjennom bøkene, sett hvor vanskelig det er, sett hvor mye de må gjennom og hvor mye de faktisk må lære seg!

Fraværsgrensa hjelper sikkert for noen samtidig som den ødelegger for andre. Det er ikke sånn at en regel gjør at alt blir bra for alle uansett. For eksempel ble det jo ramaskrik når det ble innført dieselforbud i Oslo. Ja, for det passet jo ikke for alle?

Jeg håper at når min datter vokser opp så er det ikke slik at det er innført regler i hytt og pine fordi vi ikke stoler på barna våre, eller at regjeringen ikke stoler på at foreldre eller lærere kan avgjøre om egne barn faktisk er syke eller ikke.

Det var nå bare min frustrasjon og synspunkt i denne saken. Jeg vet at utrolig mange mener noe annet og at jeg har et syn ikke alle deler. Nå har jeg nettopp dette synet fordi jeg har opplevd hvordan det er å være syk og prøve så godt jeg kan. Ikke vet jeg hvordan det hadde gått med meg om fraværsgrensa hadde vært innført under min tid på vgs. Jeg hadde i hvertfall ikke blitt mer motivert da jeg allerede prøvde så godt jeg kunne, med underskudd av energi og allerede slet med helsa, det er helt sikkert!

(OBS: det vil forekomme skriveleifer i teksten)

 

fitnesstonje

fitnesstonje

Hei! Min redning var sunt kosthold, nok mat, riktig mat, og trening! Jeg studerer bachelor i ernæring, har ei datter og en samboer som jeg er ubeskrivelig glad i. Elsker styrketrening, løping og OCR trening!

Bla i bloggen

Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits